Το Caffè del Doge είναι μια διεθνώς γνωστή ιταλική επωνυμία καφέ από τη Βενετία. Εδώ και χρόνια άνοιξαν πολλά καταστήματα σε διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, η Καλιφόρνια, η Ιαπωνία, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, το Χονγκ Κονγκ και άλλα. Ιδρύθηκε από τον διάσημο καφεκόπτη Ermenegildo Rizzardini την άνοιξη του 1952 στη Βενετία, κοντά στη Γέφυρα του Ριάλτο(τότε ονομαζόταν ExtraDoge). Διακρίνεται για την παραγωγή πολύτιμων χαρμανιών καφέ για εσπρέσο, καθώς και για τον σπιτικό υπέροχο καφέ για μόκα (το ιταλικό «μπρίκι»).
Σε λίγο καιρό γίνεται ένα σημείο αναφοράς για πολλές καφετέριες και καταστήματα στη Βενετία και για τους λάτρεις του φρεσκοψημένου καφέ που μπορεί κάποιος να τον απολαύσει στο σπίτι.
Μισός αιώνας ιστορίας και καλά φυλαγμένων μυστικών συνταγών, ο Ermenegildo Rizzardini επιλέγει να περάσουν σε ένα άτομο παθιασμένο με τον καφέ. Έναν άξιο διάδοχο που κάνει θησαυρό τα μυστικά που έμαθε για χρόνια στο εργαστήριο του καφεκοπτείου. Το φθινόπωρο του 1995, η εταιρεία περνάει έτσι στον Bernardo Della Mea. Με μεγάλη διορατικότητα αποφασίζει να την αποκαλέσει «Caffè del Doge», πραγματοποιώντας με το προσωπικό του την επέκταση του μικρού καφεκοπτείου σε μια μονάδα παραγωγής πολύτιμων χαρμανιών για εσπρέσο, και έχει αναγνωριστεί στην παγκόσμια αγορά για τη συνέχιση της «παραδοσιακής βενετσιάνικης μεθόδου».
Έτσι το 2001 το καφεκοπτείο μεταφέρεται στα περίχωρα της Πάντοβα σε μια μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής. Σήμερα το εργοστάσιο στην περιοχή Due Carrare διαθέτει ένα σύστημα καβουρδίσματος υψηλών προδιαγραφών, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Βενετσιάνικης μεθόδου επεξεργασίας. Σήμερα στο χώρο του μικρού καφεκοπτείου που βρισκόταν κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο, στεγάζεται το Caffè del Doge καφέ μπάρ όπου λάτρεις του καφέ από όλο τον κόσμο έρχονται για να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας.
Tο πρώτο κατάστημα της ιταλικής επωνυμίας με άδεια στην Ελλάδα, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 από τους Manuele και Valentino (the coffee passionate brothers) στη Λάρισα.
Ο κύριος στόχος σχεδιασμού από τους ιδιοκτήτες του Coffee Bar, είναι η βιτρίνα των προϊόντων εσπρέσο της εταιρίας καθώς και η ιστορία της προέλευσης και της ποιότητας τους. Βασισμένοι σε αυτή την ιδέα, ολόκληρος ο χώρος σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με μια αίθουσα καφέ, όπου τα “εκθέματα” είναι τα ίδια τα προϊόντα της εταιρίας.
Όλα τα υλικά επιλέχθηκαν με σκοπό να δώσουν την αίσθηση μιας σύγχρονης βενετσιάνικης ατμόσφαιρας. Η αίσθηση της καθαρότητας που αντανακλάται από τις λευκές και μαρμάρινες επιφάνειες αναφέρεται στο φρέσκο καφέ ενώ το μπετόν παραπέμπει στη διαχρονική γεύση του μέσα στα χρόνια.
Το όραμα του Sir Rizzardini για προϊόντα υψηλής ποιότητας εσπρέσο οδήγησε επίσης στη δημιουργία εργαστηριακού χώρου όπου η παραγωγή των ροφημάτων γίνεται μπροστά στους πελάτες.
Έτσι η ανάπτυξη του τμήματος μπαρ για την αναδημιουργία της βενετικής διάθεσης του “bottega del caffè” ακολούθησε αυστηρά τις βασικές οδηγίες του Caffe del Doge C.E.O, Bernardo della Mea μαζί με τον σχεδιαστή/αρχιτέκτονα Pierino Pinato.